Izteka se še eno koledarsko leto, v katerem smo s svojimi preventivnimi programi prepričali ne samo lokalno skupnost, ki nas že tradicionalno projektno podpira, pač pa tudi širšo javnost in deležnike, ki nas redno vabijo v skupne projekte in aktivnosti.

Žalostna prelomnica, ki jo je prineslo iztekajoče se leto 2019, je bilo prerano slovo dolgoletne članice in predsednice društva Vere Feguš, dr. med. spec., ki mi je društvo zapustila v dobri »kondiciji« in ekipo prostovoljcev, ki so predani delu v društvu s srcem in dušo.

V letošnjem letu smo uspešno nadaljevali s programom svetovanja, ki ga je zdravnica Feguševa uvedla v sklopu uradnih ur društva v prostorih na Partizanski ulici 12 v Mariboru. Toda s pomembno razliko s pomikom naprej, proti digitalizirani družbi oz. e-zdravju. V projektu e-PISARNA oziroma e-SVETOVALNICA Društva za boj proti raku Štajerske Maribor, na virtualni ravni, ki je dostopna vsem omogočamo svetovanje posameznikom, ki so lahko vsak na svojem delu sveta in te možnosti sicer ne bi imeli.

Prav tako nadaljujemo s programom, ki ga je na pobudo Boruta Ambrožiča, podpredsednika društva, razvila ekipa inovatorjev v sestavi: Nataša Grandovec, Vera Feguš, Borut Ambrožič, Tina Ferlinc in mag. Matija Varl. Mehka inovacija je leta 2017 prejela bronasto priznanje Štajerske gospodarske zbornice na razpisu za izbor najboljših inovacij v Podravju. Udeleženke umetniško-terapevtskih delavnic izdelovanja emajliranega nakita, ob prepoznavanju lastnih umetniških potencialov in pregonu negativnih prepričanj, ustvarjajo umetniška dela in osvajajo nov, pozitiven način razmišljanja, kot nekdo, ki je soočen z diagnozo RAK.

Ostajamo odprti za sodelovanje, pri čemer se kot članica Zveze slovenskih društev za boj proti raku opiramo na Evropski kodeks boja proti raku ter na 17 ciljev EU Agende 2030.

Še enkrat zahvala vsem, ki ste prispevali k uresničitvi zastavljenih ciljev.
Želim vam osebne sreče, zdravja in pozitivnih presežkov v letu 2020 in vesele praznike.

Zvezdana Maurič Vražič, dipl. m. s., spec. klinične dietetike