V Mariboru smo 18.6.2019 izvedli veliko preventivno akcijo Skozi črevo do zdravja, ki smo jo organizirali skupaj z zdravstvenim domom in drugimi nevladnimi organizacijami. Z njo so pobudniki v središču Maribora ozaveščali občane o skrbi za zdravje in preprečevanju rakavih obolenj.

Vizija Programa Svit je pravočasno odkriti in odstraniti predrakave spremembe in raka na debelem črevesu in danki pri čim večjem deležu ciljne populacije ter s tem preprečiti nastanek bolezni. Na dogodku so študentje medicine in medicinske stroke udeležencem predstavili temeljna dejstva o debelem črevesu in njegovem delovanju, dejavnike tveganja za razvoj bolezni, bolezenske spremembe črevesa in njihovo prepoznavanje ter ukrepanje, pomembnost in pomen preventive pri zgodnjemu odkrivanju bolezni ter spregovorili o kolonoskopiji in predstavili preiskavo.

Na dogodku smo uporabili  napihljiv model debelega črevesa, skozi katerega so se obiskovalci lahko sprehodili. Z osveščanjem razbijamo tabuje o prebavljanju in odvajanju in skušamo doseči, da se bodo ljudje tudi o tem lahko sproščeno in brez zadržkov pogovarjali, ter da bodo znali prepoznavati začetne znake bolezni, premagali strah in sram ter pravočasno ukrepali. Tudi s tem bomo pripomogli, da bo bolezen večkrat odkrita v dovolj zgodnji fazi, ko bo zdravljenje še uspešno.