“Ob besedi rak večino ljudi še vedno neprijetno stisne v trebuhu. Najbrž upravičeno, saj gre navsezadnje za težko bolezen, ki od bolnika in njegovih svojcev zahteva veliko potrpljenja in vztrajnosti. A diagnoza rak danes nikakor ni smrtna obsodba. Z leti se namreč vztrajno povečuje preživetje bolnikov – relativno petletno preživetje se je v približno treh desetletjih s 30 odstotkov povečalo na 60. Imamo nova, vse bolj učinkovita zdravila, nove metode zdravljenja, ki dajejo odlične rezultate, imamo pa tudi veliko preventivnih presejalnih programov, s katerimi uspešno odkrivamo rake v zgodnjem stadiju, ko so tako rekoč povsem ozdravljivi. Dobra novica je tudi, da je večina rakov, pri katerih je umrljivost zelo visoka, zelo odvisna od naših razvad – na primer kajenja – in se jim z zdravim slogom življenja lahko izognemo.

Toda tisti, ki so zboleli za rakom, priznajo, da se jim je ob postavitvi diagnoze zamajal svet in da so bili sprva prepričani, da so prišli do konca poti. Prišepnejo tudi, da pot do ozdravitve ni bila najlažja. Rak namreč prinaša ogromno stisk ne samo tistemu, ki zboli, ampak tudi vsem, ki so mu blizu in ga imajo radi.

Želimo vam, da se nikoli ne bi znašli v takšni situaciji, če pa se to že zgodi, smo v tem sporočilu na enem mestu zbrali kup informacij, na podlagi katerih boste bolje spoznali različne obraze te bolezni, pa tudi osebne zgodbe ljudi, ki so svojega raka sprejeli kot potrebno življenjsko izkušnjo in ga premagali.

V upanju, da smo s tem razbili nekaj tabujev in morda omilili kakšno stisko, vas pozdravljamo in vam želimo še veliko nasmejanih dni.”

Andreja Šalamun in uredništvo revije Viva, Medicina & ljudje

Moja onkologinja 2021: dr. Tanja Južnič Šetina, dr. med., spec. interne medicine in internistične onkologije