V začetku oktobra obeležujemo Mednarodni dan želodca.
Gre za tradicionalno globalno ozaveščevalno akcijo o raku želodca, ki jo obeležujejo različni deležniki 2. oktobra.
Želodec je organ, ki se nahaja v zgornjem delu trebuha in ima funkcijo tvorbe sokov, ki pomagajo pri prebavi.
Rak želodca predstavlja javnozdravstveni izziv na globalni ravni.
Pri tej obliki raka igra ključno vlogo preventiva, ki jo pri svojem delu izpostavlja tudi DBPR Štajerske Maribor. Ta je izpostavljena v 12 priporočilih Evropskega kodeksa proti raku, ki je eden temeljnih dokumentov deuštva in Zveze slovenskih društev za boj proti raku.
Glavni vzrok za razvoj raka želodca je bakterija Helicobacter pylori (H. pylori). O bakteriji heliobacter pylori sta prva pisala nobelova nagrajenca, zdravnika Robin Warren in Barry Marshal leta 1982.

Med vzroke za razvoj raka želodca sodijo tudi:
– pretirana telesna teža
– določeni polipi v želodcu
– uživanje alkohola
– nezdrava (slana) hrana
– kajenje
– družinska anamneza
– itd

Po podatkih NIJZ za to obliko raka v Sloveniji letno umre okoli 500 ljudi.
Pri pozno odkritih primerih tega raka preživi okoli ena petina bolnikov. Med obolelimi je več moških, saj je pri moških verjetnost da zbolijo dvakrat večja kot pri ženskah.
Tveganje za nastanek tega raka narašča s starostjo (55+).
Avtorji Charlene Deane, Orla Kelly in Colm O’Morain v članku iz leta 2024 z naslovom “Disparities in Gastric Cancer Screening Worldwide” navajajo, da se bo število bolnikov z rakom želodca iz leta 2020 (1,3 milijonov), do leta 2040 pobečalo na 2 milijona primerov letno.