DBPR Štajerske Maribor ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku in Tednu slovenske hrane

Tradicionalni slovenski zajtrk je  del “Tedna slovenske hrane”, ki ga obeležujemo od 11. do 17. novembra.

Tema letošnje ozaveščevalne akcije – Tradicionalni slovenski zajtrk: Moj naj zajtrk!

Danes bodo v lokalnih skupnosti, v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah postregli slovenski kruh, maslo, med, mleko in sezonsko sadje.
Akcija, ki letos obeležuje 14. obletnico, izpostavlja pomen lokalno pridelane hrane, samooskrbe in kratkih oskrbovalnih verig.
Prenovljene smernice na področju šolske prehrane med drugim izpostavljajo, da bi se naj obroki pripravljali iz nepredelanih ali čim manj predelanih zdravju koristnih živil.
Na spletni strani www.nasasuperhrana.si lahko dostopate do najboljših otroških in mladinskih knjig na temo hrane in prehrane, ki so jih v okviru te akcije pripravili v Mestni knjižnici Ljubljana kn Pionirski knjižnico.
Spomnimo, da se teme “hrana” dotika tudi eno od 12. priporočil Evropskega kodeksa proti raku, ki je eden temeljnih strateških, predvsem pa strokovnih dokumentov Zveze slovenskih društev za boj proti raku.
DBPR Štajerske Maribor izpostavlja – Prehranjujte se zdravo. Jejte veliko polnozrnatih izdelkov, stročnic, zelenjave in sadja. Jejte manj rdečega mesa in slanih živil. Ne jejte preveč kalorične hrane!