Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednji dogodek Dneva slovenske hrane, ki ga letos obeležujemo 18. novembra 2022.
Slogan letošnjega dne se glasi – “Zajtrk z mlekom – super dan!”
Gre za promocijo tradicionalnega slovenskega zajtrka, uporabljena živila pa morajo biti pridelana v Republiki Sloveniji.
Namen projekta, ki vključuje in povezuje vrtce, osnovne šole in zavode za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami je seznanitev otrok, mladih in širše javnosti o:
– pomenu zajtrka, lokalno pridelanih živil
– pomenu kmetijstva in čebelarstva za predelavo hrane in vplivu na okolje
– pomenu zdravega načina življenja.
Predsednica DBPR Štajerske Maribor, Zvezdana Mavrič Vražič, dipl. m. s., spec. klinične dietetike ob tem pomembnem mejniku izpostavlja: “Zajtrk je polnovreden obrok, ki bi ga morali otroci osvojiti že v rani mladosti. Zaužita ključna hranila so garant za zdrav način življenja in s tem tudi za življenjsko pot z čim manj bolezenskimi stanji. Tudi v Evropskem kodeksu proti raku je eno od 12 priporočil posvečeno zdravemu načinu prehrane”.
Nekaj predlogov zdravega zajtrka:
1. Predlog (kos polnozrnatega kruha, umešano jajce iz proste reje, kos sadja po lastni presoji)
2. Predlog (kos ovsenega/ajdovega kruha, skuta z naribanim korenčkom, ne sladkani čaj)
3. Predlog (kos črnega kruha, maslo, med, kozarec mleka, kos sadja po lastni presoji)
Prilagamo še tematski plakat letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka.