V prvi številki spletnega časopisa “Glasnik zdravih mest”, ki je izšel v letošnjem letu, je načel svoje mesto tudi partnerski projekt Društva za boj proti raku Štajerske Maribor z naslovom – Preventiva pred kurativo. Projekt so s svojo udeležbo podprli: mag. Matija Varl (vodja JSKD – Območne izpostave Maribor), Jaki Jurgec (operni pevec v SNG Maribor), Branko Potočnik (direktor podjetja INSA nepremičnine), 6pack C􀆽 ukur (polagalec rim in profesor keramičarstva na Srednji gradbeni šoli v Mariboru), zasl. prof. ddr. Matjaž Mulej (častni občan MO Maribor), Andrej Feguš, prof. viole (Feguš kvartet, Konservatorij za glasbo), prim. Danilo Maurič, dr. med. spec. gin. in por. (strokovni direktor ZD Adolfa Drolca Maribor) in Borut Ambrožič (predsednik Zveze Slovenska unija pacientov in INPEA Slovenija). Akciji osveščanja v mesecu novembru (2020) so se pridružili znani Mariborčani iz gospodarstva, kulture, glasbe, znanosti, NVO in zdravstva, ki so si za ta namen pustili rasti brke in/ali brado. V okviru projekta »PREVENTIVA PRED KURATIVO« je bil izdelan tudi e-letak na katerem je tudi povezava do priporočil: https://priporocila.si/.

Program Zdravih mest spodbuja lokalne oblasti, da zagotavljajo enak dostop do občinskih virov in priložnosti vsem občanom. Zdrava mesta so dolgoročen mednarodni program, ki deluje že več kot tri desetletja in je zaživel leta 1988 pod okriljem Regionalnega urada Svetovne zdravstvene organizacije. Skupaj je v gibanje vključenih čez 1400 lokalnih skupnosti (občin) na območju SZO Evropa.

Lokalna skupost, ki se aktivno vključuje v mrežo zdravih mest, imenuje tudi posvetovalni organ – Svet za javno zdravje in okolje. Zaradi referenčnega delovanja na obeh področjih je bil v to posvetovalno telo imenovan tudi dolgoletni activist in podpredsednik Društva za boj proti raku Štajerske Maribor, Borut Ambrožič.

Več o našem projektu in ostalih vsebinah Glasnika zdravih mest si lahko preberete v priloženem e-izvodu glasnika.

Glasnik Zdravo mesto št. 1