Tudi v letošnjem letu sta se Vetrinjski dvor in Hram kulture Arnolda Tovornika pridružila “Globalni akciji za eliminacijo raka materničnega vratu”, ki jo na ravni Slovenije koordinira Slovenska Zveza društev za boj proti raku, na Štajerskem pa Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor in Zveza Slovenska unija pacientov.
Tokrat je simbolni pomen udeležbe DBPR Štajerske Maribor v tej akciji še toliko večji, saj obeležuje najstarejše še delujoče društvo na področju preventive v zvezi z rakavimi obolenji, letos 40-letnico svojega delovanja.
Leta 1982 je ob ustanovitvi društva predsedovanje prevzel prof. dr. Edvard Glaser, kasneje pa zdravnica splošne medicine, Vera Feguš, dr. med. spec.
Danes mariborsko društvo pod vodstvom Zvezdana Mavrič Vražič, dipl. m. s., spec. klinične dietetike povezuje strokovnjake različnih profilov in prostovoljce iz cele regije, s skupnim ciljem osveščanja javnosti o pomenu zdravega načina življenja in ob tem upoštevanju 12 priporočil Evropskega kodeksa proti raku.
Mnogi društveni projekti so bili v preteklosti prepoznani in nagrajeni kot socialne inovacije.

V okviru obeležitve 40-letnice društva, vabijo organizatorji vse zainteresirane na svečani dogodek, ki bo to sredo, 23. novembra 2022, Kazinski dvorani v SNG Maribor, s pričetkom ob 17.30 uri. Za kulturne vložke bodo poskrbeli:
– pevski zbor Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov – La vita, ki je lansko leto opozoril nase v polfinalnem večeru šova Slovenija ima talent
– Vokalna skupina Urban, ki letos prav tako obeležuje 40-letnico pevskega udejstvovanja
– Godalni kvartet Feguš, ki ga sestavljajo bratje Filip Feguš (violina), Simon Peter Feguš (violina), Andrej Feguš (viola), Jernej Feguš (violončelo) in ki že 30 let razveseljuje ljubitelje komorne in klasične glasbe
Simbolna turkizno modra barva je tudi letos osvetlila Hram kulture Arnolda Tovornika v občini Selnica ob Dravi in mariborski Vetrinjski dvorec.

Na ta način so sodelujoči v letošnji akciji opozorili na pomen doseganja ciljev Svetovne zdravstvene organizacije za eliminacijo raka materničnega vratu, in ti so:
– več kot 70% udeležba žensk v programu ZORA
– ustrezno zdravljenih več kot 90% odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu
– doseči 90% precepljenost deklic proti HPV.
Uvedba brezplačnega cepljenja proti HPV v nacionalni program cepljenja za deklice, in od leta 2021 tudi za dečke, je pomemben korak v smer, da slovenski otroci v odrasli dobi ne bodo zbolevali za raki in drugimi boleznimi, ki jih povzročajo pkužbe z HPV.
Redna udeležba žensk med 20 in 64 letom v presejalnem programu ZORA in obisk pri izbranem ginekologu so predpogoj za pravočasno odkrite in zdravljene predrakave spremembe materničnega vratu visoke stopnje, ki bi nezdravljene lahko napredovale v raka materničnega vratu.

Na fotografijah:
– Zvezdana Mavrič Vražič, predsednica DBPR Štajerske Maribor
– Borut Ambrožič, predsednik Zveze Slovenska unija pacientov
– Osvetljen Vetrinjski dvor (arhiv društva)
– Osvetljen Hram kulture Arnolda Tovornika